Rally-tokosta ideoita toko-treeneihin

Rally-toko on Suomessa vielä melko uusi harrastus. Laji on vielä toistaiseksi epävirallinen ja sitä on treenattu Suomessa noin vuodesta 2009. Rallyn kehittäjän Bud Kramerin mukaan laji on yhdistelmä tokoa, agilitya, koiratanssia ja näyttelyitä. Mitä annettavaa rallylla voisi olla kilpatokoharrastajalle?

 

Jo rallyn alokasluokassa on lukuisia kylttejä, jotka ovat erinomaisia harjoitteita tokokoiralle. Monet kyltit kehittävät tehokasta takapäänkäyttöä ja tuovat monipuolisuutta seuraamisharjoituksiin. Lisäksi parista paikallaolokyltistä voi saada lisäpontta jättävien liikkeiden harjoitteluun.

 

Seuraaminen

Kuten tavallisessa tokossa, on rallynkin perustana seuraaminen ohjaajan vasemmalla puolella. Kahdessa ylemmässä luokassa koiran tulee myös osata seurata oikealla puolella ohjaajaa. Pitkien suorien sijaan rallyssa keskitytään enemmän erilaisiin käännöksiin ja kuvioihin. 360 asteen käännöksessä koira ja ohjaaja tekevät ympyrän, jossa ihannesuorituksessa sisäkaarteessa oleva kääntyy paikallaan. Vasemmalle käännyttäessä koira jää sisäpuolelle, ja sen tulee astua tehokkaasti alleen. Takapuolen ei pitäisi pudota, vaan seuraamisen pitää olla tasaista ja sujuvaa ilman pysähdyksiä tai istumisia. Vastaavasti oikealle pyörittäessä koira ei saa edistää ja kääntyä ohjaajan eteen, vaan sen tulee pitää oikea seuraamispaikka.

Harjoiteltaessa kannattaa ensin tehdä laajempaa ympyrää ja koiran edistyessä pienentää ympyrän kehän kokoa. Molempiin suuntiin seuratessa on hyvä antaa koiralle palkkio aina vasemmalta, jotta se ei ala poikittaa. Etenkin vasemmalle käännyttäessä palkkio kannattaa antaa jopa vasemman suuntaan eli poispäin ohjaajasta. Lisäksi apuna voi käyttää esimerkiksi kosketuskeppiä, joka auttaa koiraa kääntymään koko vartalollaan. Jos koiran etupää on vahvasti kaartuneena kohti ohjaajaa eli oikealle, on sen hyvin vaikea samanaikaisesti kääntyä sujuvasti vasempaan.

270 asteen käännöksissä toimitaan melko samalla tavalla kuin 360 asteen käännöksissä. Koirakko tekee ensin terävän 90 asteen kulman, minkä jälkeen se jatkaa eräänlaisella silmukalla. Vasemmalle käännyttäessä koira on sisäkaarteessa. 270 asteen käännöksiin liittyvät samat koulutukselliset haasteet kuin 360 asteen käännöksissä: vasemmalle käännyttäessä koira herkästi istuu tai pysähtyy, oikealle käännyttäessä se saattaa edistää tai poikittaa. Naksutin on oiva apu istumisen kitkemiseen. Naksuttelijaksi voi olla hyvä pyytää kaveri tai pyrkiä harjoittelemaan peilin avulla, jotta kunnolla näkee, mitä koiran takapää tekee.

 

Naksuttimella voi myös sheipata koiran vasemman takajalan liikettä ja siten opettaa se astumaan tehokkaammin runkonsa alle. Käytännössä koiralle naksutetaan ensin aina, kun vasen takajalka liikkuu käännöksessä. Vähitellen siirrytään valikoivaan vahvistamiseen eli naksutetaan vain silloin, kun takajalka liikahtaa riittävän paljon. Tämän jälkeen palkitaan ainoastaan silloin, kun koira astuu takajaloillaan selkeästi ristiin.

Siinä, missä tokossa ohjaaja saa suorittaa täyskäännöksen haluamallaan tavalla, on jo rallyn alokasluokassa kolme erilaista täyskäännöskylttiä. Koirakon tulee hallita ns. saksalainen täyskäännös (koira kääntyy oikealle ja ohjaaja vasemmalle) sekä käännökset, joissa molemmat kääntyvät vasempaan tai oikeaan. Täyskäännös vasemmalle on yleensä koiralle näistä vaikein. Ohjaajan kääntyessä paikallaan tulee koiran hakea oikea seuraamispaikka usein peruuttamalla tai muutoin takapäätään tehokkaasti käyttämällä.

Hyvää häiriöharjoittelua ja kehonhallintatreeniä ovat myös rallyn pujottelut ja spiraalit. Niissä ohjaaja kulkee koira mukana seuraten kartioiden välistä tai niiden ympäri. Spiraalissa vasemmalle koira seuraa kartioiden puolella, kun koirakko kiertää ensin kolme, sitten kaksi ja lopulta vain yhden merkin. Koiran takapää työskentelee taas hyvin käännöksissä, ja se joutuu taivuttamaan itseään tehokkaasti liikkeen suuntaan. Lisäksi koira tottuu hyvin siihen, että merkkejä on maassa tai lattialla eikä niihin saa koskea. Kisoissa kartioiden väli on noin 1,5 metriä, mutta keskikokoisella tai pienellä koiralla voi hyvin harjoitella tiheämmälläkin välillä, jos haluaa lisähaastetta harjoitteeseen. Pujottelut ja spiraalit voidaan rallyssa tehdä myös temponmuutoksissa (hitaassa käynnissä tai juosten).

Rally-tokon avoimessa luokassa on houkutus-kyltti. Siinä koirakko kulkee kahdeksikon kahden kartion ympäri. Kartioiden välissä on jotain koiria yleisesti kiinnostavia asioita: nameja, ruokaa, leluja jne. Koira ei saa kiinnittää huomiota näihin. Treenitilanteessa houkuttimena voivat toimia myös juttelevat, koiraa kutsuvat tai palloa pomputtelevat henkilöt, toiset koirat (esim. paikallaolossa) jne. Rally-tokokisoissa ja -treeneissä houkuttimena on käytetty kaikenlaista hamsterihäkistä ratsastussaappaisiin ja aasinlantaan.

 

Käännöksiä paikallaan

Rallyn avoimessa luokassa on lukuisia kylttejä, joissa koira istuu joko ennen käännöstä tai myös sen jälkeen. Tällaisia ovat 90 asteen käännökset vasemmalle ja oikealle sekä kaikki täyskäännöksen kolme variaatiota. Näiden avulla on hyvä harjoitella vahvaa perusasentoa sekä tokon ylempien luokkien askelsiirtymiä ja käännöksiä paikallaan. Jälleen käännös oikealle on helpompi, sillä koira jää käännöksen ulkolaidalle. 90 asteen käännöksessä tai täyskäännöksessä vasemmalle koiran tulee jälleen pitää oikea seuraamispaikka hyvän takapäänkäytön avulla.

Askel oikealle on myös hyvä harjoitus. Rallyn alokasluokassa se tehdään liikkeessä: koira seuraa ja ohjaaja ottaa yhden sivuaskeleen oikealle, minkä jälkeen jatkaa taas suoraan. Koiran tulisi pitää sivuttaisliikkeessäkin oikea rintamasuunta. Se ei siis saa kääntyä poikittain ohjaajaan nähden, vaan ihannesuorituksessa se liikkuisi myös sivuttain tekemällä ristiaskeleita takajaloillaan. Rallyn avoimessa luokassa vastaava kyltti suoritetaan perusasennosta perusasentoon eli käytännössä ”tokokielellä” askel oikealle, seis. Myös tässä koiran tulee pitää oikea rintamasuunta.

 

Paikallaolo ja jättöliikkeet

Rally-tokon alokasluokassa on kyltti ”istu, kierrä koira”. Se tarkoittaa, että koira istuu perusasentoon ja ohjaaja kiertää istuvan koiran ympäri vastapäivään. Sama harjoitus voidaan tehdä myös jättämällä koira makuulleen tai seisomaan. Seisomisliikkeen voi tehdä rally-kylttien mukaisesti joko liikkeestä seisomisena tai niin, että koira ensin istuu perusasennossa ja sitten nousee käskystä seisomaan. Rallyn mestariluokasta (ylin luokka) löytyy myös kyltti ”liikkeestä maahan, kierrä koira”. Nämä valmentavat koiraa mm. tokon avoimen luokan jättöliikkeisiin, joissa ohjaaja kulkee koiran luo palatessaan ensin tämän taakse. 

Jos koira lähtee helposti kiertymään ohjaajan liikkeen mukana, kannattaa apuna käyttää palkkakippoa tai lelua. Palkkio jätetään koiran eteen niin, että sen on helppo katsoa sitä. Tällöin ohjaajan liike ei yleensä ole enää niin kiinnostava, vaan koira pysyy helpommin tiukasti paikallaan. Alkuvaiheessa koira kannattaa vapauttaa palkkiolle vaikkapa 1-3 askeleen jälkeen. Vähitellen ohjaaja voi kiertää puoli kierrosta ja lopulta koko kierroksen koiran ympäri.

Mikäli etäpalkkiota ei voi käyttää tai se ei kiinnosta koiraa riittävästi, tulee oikeassa asennossa pysymistä tukea palkkion suunnalla. Koiralle annetaan nami aina niin, että käsi ojentuu siihen suuntaan, missä koiran pää olisi, jos se katsoisi eteenpäin. Tämä vähentää koiran halua kiertyä ohjaajan liikkeen mukana.

Ryhmäpaikallaoloa ei rallyssa ole, mutta ylemmissä luokissa paikallaolotehtävänä on käytösruutu. Siinä koira on paikallaolossa sillä aikaa, kun toinen koira suorittaa rataa. Käytösruutu suoritetaan istuen, seisten tai maaten ohjaajan edessä tai vierellä. Liike vaihtelee sekä luokan että tilanteen mukaan: tuomari valitsee suoritustavan. Perusasennossa istuminen tai ohjaajan vieressä makaaminen 2-3 minuutin ajan on hyvä harjoitus tokokoirallekin. Perusasentoon tarvitaan paljon kestoa, jotta koira malttaa odottaa rauhassa liikkeiden välillä. Sivulla makaamista on hyvä harjoitella, koska joissain tokokokeissa voi aina vierähtää hetki ennen kuin kaikki paikallaoloon osallistuvat koirat on saatu maahan. Jos oma koira on tottunut siihen, että ohjaaja lähtee sen luota välittömästi maahan-käskyn jälkeen, saattaa se nousta aluksi istumaan, jos ohjaaja jääkin paikoilleen.

 

Treeniä ylempiin luokkiin

Rally-tokossa on myös mestariluokassa merkki. Varsinainen merkille lähettäminen ei juurikaan eroa tokon vastaavasta. Rallyssa on kuitenkin kyltit "jätä koira" ja "liikkeessä kutsu koira", joilla voi harjoitella esimerkiksi ruudun loppuosaa. Jätä koira -tehtävässä koira tekee liikkeestä istumisen. Ohjaaja loittonee joitakin metrejä ja kutsuu koiran itse pysähtymättä takaisin sivulleen. Koira tulee suoraan seuraamisasentoon.

 

Rallyn ylemmissä luokissa on myös kaksi kylttiä, joissa koira peruuttaa. Rallyn voittajaluokassa koira peruuttaa ohjaajan vierellä kolmen ohjaajan askeleen verran. Mestariluokassa puolestaan koiran tulee itsenäisesti peruuttaa neljä omaa mittaansa ohjaajasta poispäin (koiran rintamasuunta kohti ohjaajaa). Peruuttaminen on erinomainen tapa saada koira hahmottamaan kehonsa paremmin ja käyttämään sitä tehokkaammin. Peruuttamisen opettamisesta lisätietoa löydät Caniksen numerosta 6/2010 artikkelista Mikä ihmeen tikku - kosketuskepin käyttö harrastuslajeissa.