KOIRAHIERONTA

Monet koiran käytösongelmista voivat johtua tai ainakin pahentua kivun myötä. Kipua voi aiheutua esimerkiksi erilaisista lihasjännityksistä. Kivun oireita ovat esimerkiksi aggressiivisuus, itsensä kirputtaminen, nuoleminen tai pureminen, syrjään vetäytyminen, tiettyjen liikkeiden varominen (esim. hyppääminen autoon tai sänkyyn) tai jopa yliaktiivisuus. Kipukäyttäytymisestä voit lukea lisää täältä.

Myös hienovaraisemmat seikat voivat kertoa lihasjännityksistä. Peitsaaminen, lonkallaan istuminen tai makaaminen tai joidenkin askellajien välttäminen voivat johtua ongelmista lihaksistossa. Jos agilitykoira pudottelee rimoja, tai hidastelee radalla, on melko todennäköistä, että syy käytökseen on fyysinen. Samoin, jos tokokoira ei pysty menemään nopeasti maahan tai pysy paikallaolossa.
Hieronta on erinomainen keino myös ennaltaehkäistä tapaturmia: hyvin hoidettu lihaksisto pystyy parempiin suorituksiin.

Koirat tarvitsevat lihashuoltoa siinä missä ihmisetkin. Runsas rasitus, harrastaminen ja urheilu vaativat vastapainokseen hierontaa. Näyttelykoirankin askellus kevenee ja ryhti paranee, kun lihashuolto on kunnossa. Vanha koira voi nuortua silmissä, kun sitä hellitään hieronnalla. Rakenneongelmat, sairaudet ja tapaturmat voivat aiheuttaa suuriakin ongelmia lihaksistossa. Toipuvaa tai kuntoutuvaa koiraa ei pitäisi jättää selviämään yksin, vaan monipuolinen yhteistyö esimerkiksi koirahierojan, eläinlääkärin ja eläinfysioterapeutin kesken auttaa potilasta selviämään takaisin aktiiviseen arkielämään. Myös koiran psyyke voi hyötyä hieronnasta: moni haukku rentoutuu hierottaessa erinomaisesti ja nauttii tilanteesta. Hieronnalla on stressiä poistava vaikutus.

Tmi Masseterissa hieronta tehdään koiran ehdoilla. Kosketusta tai vieraita jännittävä koira saa tutustua tilanteeseen rauhassa. Tällaiselle koiralle voidaan myös varata lyhyt tutustumisaika ennen varsinaista hierontakertaa.

Tmi Masseterilla on käytössä Handy Cure -matalateholaser koirahieronta-asiakkaiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Matalateholasereiden käyttö erityisesti eläinten hoidossa on vielä hyvin vähän tutkittua. Laserhoidon voidaan kuitenkin todeta mm. lisäävän verenkiertoa ja imunestekiertoa, vähentävän turvotusta, kiihdyttävän aineenvaihduntaa, nopeuttavan haavojen ja murtumien parantumista sekä lisäävän serotoniinin ja endorfiinien eritystä. Laserterapia voi vaikuttaa kipua ja tulehdusta lievittävästi.

Laserhoito on kivutonta ja turvallista eläimelle. Hoitoa annetaan hieronnan yhteydessä yleensä noin muutaman minuutin ajan tai pidempään, jos hoidettavia alueita on useita.

Tietyt sairaudet ja muut tilat estävät koiran hieronnan. Tällaisia ovat yleensä esimerkiksi erilaiset tulehdussairaudet ja tartuntataudit, sydänvika ja syöpä. Juoksuaikaista narttua ei myöskään yleensä hierota. Jokaisesta tapauksesta keskustellaan aina erikseen asiakkaan kanssa, ja mietitään paras hoitoratkaisu eläimen kannalta.

 

Anne Myllerin koirahierontavaraukset (hoidot ke ja to -iltaisin): anne.myller (at) iki.fi ja 045 678 3868.

Koiraosteopatiaa Masseterissa!

Osteopatia on käsillä tehtävä hoitomuoto, jonka tavoitteena on tukea kehon tasapainoista toimintaa. Sen avulla voidaan mm. palauttaa nivelten normaali liikkuvuus, poistaa lihasjännityksiä ja vähentää stressiä. Osteopatia helpottaa erilaisia kiputiloja ja ennaltaehkäisee ongelmien syntyä. Hoidosta hyötyvät niin harrastus- kuin kotikoiratkin.

Heini Repometsä on valmistunut osteopaatiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hän on suorittanut englantilaisen Osteopathic Centre for Animals -koulun koiraosteopatiakurssin vuonna 2016 ja hoitaa sekä koiria että ihmisiä.

Käyntikerran kesto on koirasta riippuen 40-55 min. Hinta 65e/koira tai saman perheen kaksi koiraa 120e (hinnat sisältävät alv 24%).

Lisätietoa ja ajanvaraus Heinin oman kotisivun kautta.

 

Sivun kuvat: Mia Peltoniemi