Monet asiantuntijat hoitavat koiraa

Koiraharrastajat ovat yhä enemmän alkaneet kiinnittää huomiota koiran lihashuoltoon. Monien lajien harrastajat ymmärtävät jo verryttelyiden merkityksen. Koiraa huollatetaan myös ulkopuolisilla osaajilla. Osa harrastajista vie koiransa säännöllisesti tarkistukseen saadakseen tiedon, että kaikki on kunnossa. Joitakin koiria "viritellään" entistä parempaan kuntoon. Joidenkin vanhat vammat tai rakenneongelmat vaativat säännöllistä hoitoa.

 

Kun koira oireilee kipua esimerkiksi ontumisena, on yleensä paras viedä koira eläinlääkärin tutkittavaksi. Ainoastaan eläinlääkäri voi tehdä diagnoosin koiran mahdollisesta sairaudesta tai vammasta.

Koirien lihashuoltoa ammattimaisesti tekevät mm. eläinfysioterapeutit, koirahierojat ja osteopaatit. Eläinfysioterapeutti on suojattu ammattinimike. Eläinfysioterapeutti on opiskellut ensin fysioterapeutiksi ja tämän jälkeen suorittanut vielä eläinpuolen erikoistumisopinnot. Yleisimmät eläinfysioterapian aiheet ovat erilaiset liikkumisen epäpuhtaudet, suorituskyvyn alentuminen, tuki- ja liikuntaelimistön vauriot ja niistä johtuvat kiputilat sekä operaatioiden jälkeinen kuntoutus. Sairaan eläimen fysioterapiasta päättää aina eläinlääkäri. Fysioterapian tärkein menetelmä on terapeuttinen harjoittelu. Siinä kontrolloitujen harjoitteiden avulla parannetaan kuntoutujan fyysisiä ominaisuuksia, esimerkiksi koordinaatiota, asentotuntoa, lihasvoimaa tai kestävyyttä.

Koirahierojaksi voi toistaiseksi nimittää itseään kuka tahansa. Vuonna 2010 Suomessa hyväksyttiin eläintenhoitajan (erikoistumisalana koirahieroja) ammattitutkinto. Ko. tutkintoon järjestetään joissain oppilaitoksissa valmentavaa koulutusta. Tällä hetkellä (v. 2012) Suomessa on noin seitsemän henkilöä, jotka ovat suorittaneet koirahierojan näyttötutkinnon. Koirahierojaksi opiskelleet ovat pääosin käyneet koulutuksensa esim. Tampereen Urheiluhierojakoulussa, Eläinten luontaislääkintäkoulu Weterissä tai Suomen Eläinterveydenhuolto-opistossa. Nämä koulutukset kestävät noin vuoden ja ovat monimuoto-opiskelua.

Koirahieroja keskittyy lihasten hoitoon hieromalla. Hieronnan lisäksi voidaan käyttää esim. kylmä- ja lämpöhoitoa, mobilisaatiota (nivelten liikehoitoa), trigger- ja akupainantaa, laseria sekä TENS-sähköhoitoa. Koirahieronnalla voidaan ylläpitää tai parantaa suorituskykyä ja vähentää tai poistaa mahdollisia lihasjännityksistä aiheutuvia kiputiloja.

Klassinen osteopatia on laillistettu hoitomuoto, jonka kehitti Yhdysvalloissa lääkäri A. T. Still. Osteopaatin työ on kehon nivelten ja pehmytkudosten toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimista ja hoitoa. Osteopaatti etsii koiran ongelmakohtia ja pyrkii käsittelyllään vähentämään jännityksiä, parantamaan liikkuvuutta ja poistamaan kivun lähteet. Osteopatia voi auttaa jopa myös vatsavaivoihin, hitaaseen aineenvaihduntaan, ylivilkkauteen, iho-ongelmiin yms. rangan kuntoutumisen ohella. Osteopaatti on suojattu nimike Suomessa. Sen sijaan eläinosteopaatti- tai koiraosteopaatti-nimikkeet eivät ole nimikesuojattuja. Koiria hoitavia osteopaatteja Suomessa on hyvin vähän, ilmeisesti noin kahden käden sormin laskettava määrä.

Kiropraktiikka on manipulaatiohoitomuoto, joka korostaa tuki- ja liikuntaelinten, erityisesti selkärangan, toimintahäiriöiden diagnosointia, hoitoa ja ehkäisyä käsin tehtävillä tekniikoilla. Siinä, missä osteopatia voi vaikuttaa ulkopuolisesta katsojasta melkein näkymättömältä, käytetään kiropraktiikassa huomattavasti voimakkaampaa manipulaatiota. Suomessa kiropraktikko-titteli on nimikesuojattu. Kiropraktikkoja maassamme on noin 40, joista ilmeisen harvalla on osaamista eläinten parissa.

Akupunktio on yleistyvä hoitomuoto myös eläinten parissa. Akupunktiota antavat Suomessa lähinnä eläinlääkärit. Se on monipuolinen hoitomuoto, joka sopii erilaisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, mutta myös monenlaisiin muihin vaivoihin. Akupunktiota annetaan usein muutaman hoitokerran sarjana, mutta jo yksittäinenkin käynti voi hyödyttää koiraa.

 

 

Sivustolta http://www.suomenelainfysioterapeutit.fi löydät listauksen Suomen Eläinfysioterapeutit ry:n jäsenistä. Sivustolta http://www.hevosjakoirahierojat.com/ löydät listauksen Suomen Hevos- ja koirahierojat ry:n jäsenistä. Hevos- ja koirahierojat ry:n jäseneksi pääsee ainoastaan toimittamalla tutkintotodistuksen opinnoistaan.

 

Tapaus Milja 

Milja on 9-vuotias saksanpaimenkoiran ja staffordshirenbullterrierin risteytys. Sen kanssa on aiemmin harrastettu mm. tokoa. Miljalla on aina ollut jonkin verran selkäongelmia, joita on hoidettu eläinfysioterapeutin luona 3-4 kk:n välein.

Puoli vuotta sitten Milja alkoi oireilla haluttomuutena hypätä esim. sohvalle tai autoon. Koira käytettiin eläinfysioterapeutilla, joka kehotti hakeutumaan eläinlääkärin pakeille. Fysioterapeutti havaitsi puutteellisen asentotunnoin oikeassa takajalassa, mikä voi viitata esimerkiksi välilevyongelmiin.

Miljasta otettiin magneettikuvat, joista näkyi, että lannerangan ja ristiluun välissä oleva välilevy oli rappeutunut, pullistunut selkäydinkanavaan ja painoi hermoa. Eläinlääkäri suositteli leikkausta, mutta Miljan iän vuoksi siihen ei kuitenkaan päädytty. Sen sijaan Milja palasi eläinfysioterapeutin hoitoon: koiraa päätettiin hoitaa sekä akupunktiolla (eläinlääkärin vastaanotolla) että fysioterapian keinoin. Akupunktio on ollut pääosin "täsmähoitona" selkään, kun taas fysioterapiassa on hoidettu enemmän sekundäärisiä oireita, jotka syntyvät koiran kuormittaessa kehoaan vamman takia väärin.

Alkuvaiheessa Miljaa hoidettiin käymällä 2-3 viikon välein akupunktiossa tai eläinfysioterapeutilla. Koska hoito toimi hyvin ja koiran kunto parani, alettiin venyttää hoitovälejä ensin kuukauteen ja myöhemmin noin kuuteen viikkoon. Hoitojen lisäksi Milja syö kipulääkettä todennäköisesti koko loppuelämänsä pienellä annoksella.

Koko sairasajan Miljaa on liikutettu säännöllisesti. Lihaskunnon ylläpitäminen on tärkeää. Alkuvaiheessa koiraa ulkoilutettiin useita kertoja päivässä lyhyen aikaa kerrallaan. Voinnin parantuessa ulkoilujen pituutta on lisätty. Kesäaikana liikuntana oli myös uiminen. Kotona Miljan kanssa tehdään joka toinen päivä eläinfysioterapeutin ohjeistamia jumppaliikkeitä.

Tällä hetkellä Milja voi hyvin. Se leikkii ja touhuaa kotona hyväntuulisena. Miljan omistaa Kiira Lehto.


 

Tapaus Joki

Joki on 5-vuotias valkoinenpaimenkoirauros, jonka päälaji on agility. Joki kilpailee tällä hetkellä III-luokassa. Koiraa treenataan noin kahdesti viikossa. Jokilla on todettu alkavaa nivelrikkoa toisessa lonkassa, mutta sairaus ei ole pahentunut - tilanne tarkistetaan vuosittaisella röntgenkuvauksella. Joki rakastaa agilitya, ja eläinlääkärien mielestä koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää antaa sen harrastaa sairaudestaan huolimatta. Kilpailuissa käydään melko harvoin. Kilpailutilanteessa koira lämmitellään huolellisesti, pidetään lämpimänä erilaisien temppujen yms. avulla ja jäähdytellään radan jälkeen. Kisapäivän jälkeen pidetään ainakin kahden päivän lepo, ja ennen kisaa pyritään hoitamaan koiraa akupunktiolla, laserterapialla tai osteopatialla.

Joki käy säännöllisesti kerran kuukaudessa akupunktiosta, osteopatiasta ja laser-hoidosta koostuvassa hoidossa. Lisäksi koulutettu koirahieroja hieroo sitä tarvittaessa. Tarpeen mukaan koiraa käytetään myös eläinfysioterapeutin vastaanotolla, josta on saatu myös jumppaliikkeitä kotiin tehtäviksi. Jokin kanssa tehdään erilaisia kehonhallintaharjoituksia, kuten pallojumppaa, peruuttamista ja erilaisia käännöksiä syvien lihasten ja etenkin huonomman vasemman takajalan vahvistamiseksi. Ajoittain Joki käy myös uimassa tai vesiterapiassa.

Jokin omistaa Miira Rauhamäki.